Steve Jobs, directorul Apple, producatorul iPhone si al computerelor Macintosh, poate sa se confrunte cu o recidiva a cancerului, ca o consecinta a operatiei facute in urma cu cinci ani, scrie presa internationala.
Cu o saptamana inainte de a anunta plecarea sa temporara de la Apple, Jobs a declarat ca suferea de un "dezechilibru hormonal", care impiedica organismul sa se foloseasca de toate proteinele necesare. CEO-ul a anuntat ca se va retrage din functie pentru o perioada de cinci luni, fiindca "problemele (de sanatate) sunt mai complexe decat s-a crezut initial".
Doctorii nu pot decat sa speculeze ca tumoarea de care a fost operat Jobs in 2004 ar fi putut sa se extinda asupra altor organe sau sa reapara in pancreas, ceea ce ar necesita o interventie medicala. In urma cu cinci ani, Jobs a fost tratat de o forma rara de cancer pancreatic, cunoscut sub numele de tumoara neuroendocrinica. Acest tip de tumoara poate sa fie benign sau malign, insa creste incet si este mult mai putin letala decat majoritatea tumorilor pancreatice.
Societatea Americana de Cancer estimeaza ca 37.680 de americani fac cancer pancreatic in fiecare an, dar foarte putini fac tumoara la nivelul celulelor neuroendocrine. Tumorile sunt usor de scos chirurgical, dar recidiveaza la aproximativ jumatate din pacienti, a declarat dr. Roderich Schwarz, chirurg specializat pe boli canceroase.
Dr. Clay Semenkovich, un endocrinolog al Universitatii din Washington, a adaugat ca Jobs ar putea sa continue sa piarda in greutate. Pierderea in greutate este un efect secundar comun, din moment ce un pancreas incomplet nu ar putea ajuta intr-un mod eficient la digerarea proteinelor, carbohidratilor si grasimilor.
Doctorii au adaugat ca Jobs ar putea avea un deficit de insulina, ce ar putea cauza diabet, insa tratamentul pentru aceste efecte secundare este "simplu si direct", asa cum