Aici puteti asculta integral interviul cu Dl. ministru Cristian Diaconescu.
"R.l.".: Domnule ministru Cristian Diaconescu, v-ati inceput mandatul in toiul unor crize internationale. Nu ma refer numai la Fasia Gaza, ci, mai ales, la noul episod din razboiul gazului dintre Rusia si Ucraina. Cum se pozitioneaza Romania pe aceasta complicata tabla de sah?
Cristian Diaconescu: Da, este o situatie de criza fara precedent ca durata si amploare. In colaborare directa cu celelalte state ale Uniunii Europene, facem tot ce este posibil sa determinam ca Federatia Rusa sa livreze in continuare gazul pe care s-a obligat prin acordurile comerciale sa-l livreze catre Europa, iar Ucraina sa permita acest tranzit. In acest moment situatia este, in opinia noastra, nu numai fara precedent, dar si foarte greu de inteles. Nu este normal ca, indiferent de considerentele politice, economice sau de alta natura care stau la baza litigiului ruso-ucrainian, milioane de oameni din Europa sa aiba de suferit. (Bulgaria a inchis scoli, Slovacia se afla la capatul stocurilor – n.r.) Sunt acorduri in vigoare si cerem respectarea lor. Situatia trebuie sa inceteze cat se poate de repede.
» Pluteste un fel de confuzie asupra celor doua convorbiri telefonice dintre presedintele Basescu si premierul rus, Vladimir Putin. S-a vorbit de ironie, apoi s-a spus ca Romania ar inclina sa dea dreptate Rusiei (agentia Ria Novosti), iar Ucraina a cerut lamuriri. Ce sa intelegem? (Continutul convorbirilor este strict secret.)
Este natural ca intr-o astfel de situatie sa aiba loc un dialog la cel mai inalt nivel. Toata lumea asteapta decizii care sa deblocheze situatia si era absolut obligatoriu un contact direct cat se poate de rapid. Cei doi lideri au discutat posibilitatile de deblocare a crizei. Sigur, nici razboiul mediatic si nici sursele colaterale nu sunt lasate deoparte. Ce pot sa va