Intr-o perioada de criza, precum cea prin care trecem acum, economiile tarilor dezvoltate inregistreaza contractii in timp ce pietele emergente isi tempereaza cresterile, sau scad usor (Ungaria). Romania, Polonia, Cehia, Croatia au fost economiile emergente ale ultimilor ani, spre care s-au indreptat investitorii doritori de profituri mari si rapide. Aceste piete se indreapta acum spre stadiul de economie matura, in timp ce golul lasat este umplut de urmatorul val al de economii emergente.Albani
Intr-o perioada de criza, precum cea prin care trecem acum, economiile tarilor dezvoltate inregistreaza contractii in timp ce pietele emergente isi tempereaza cresterile, sau scad usor (Ungaria). Romania, Polonia, Cehia, Croatia au fost economiile emergente ale ultimilor ani, spre care s-au indreptat investitorii doritori de profituri mari si rapide. Aceste piete se indreapta acum spre stadiul de economie matura, in timp ce golul lasat este umplut de urmatorul val al de economii emergente.
Albania, Bosnia, Muntenegru, Ucraina sunt cele mai bune exemple de tari care vor fi economiile emergente ale deceniului urmator. Primul exemplu nu este ales doar pe criteriul alfabetic. Tara saracacioasa in ultimii zeci de ani, Albania face pasi concreti spre Uniunea Europeana si are, procentual din populatie, mai multi "capsunari" in Vest decat Romania. Anul acesta ar putea fi economia cu cea mai mare crestere din Europa, daca prognozele guvernului de la Tirana se vor materializa: 9% crestere economica. Fondul Monetar International este insa ceva mai moderat, previzionand in contextul crizei globale o crestere de 6%. Diferenta de trei puncte procentuale este data de puterea de cumparare redusa a populatiei, ce se traduce printr-un consum redus, lucru care va fi frana principala in calea dezvoltarii economiei albaneze in 2009.
Declaratia FMI nu vine d