Liga Muncitorilor "Miron Cozma" din Târgu-Jiu a marcat, ieri, împlinirea a zece ani de la mineriadele din 1999 desfăşurate la Costeşti, finalizate prin semnarea "păcii" de la Cozia.
Zeci de persoane, foşti lideri şi ortaci, au refăcut traseul minerilor de acum un deceniu. În fruntea lor s-a aflat fostul "luceafăr al huilei", aşa cum era alintat de ortacii săi, Miron Cozma. Alături i-au stat liderii de sindicat care au fost condamnaţi pentru subminarea puterii de stat.
Iniţial, manifestările au început la Târgu-Jiu, acolo unde Constantin Creţan, unul dintre "locotenenţii" lui Cozma, a înfiinţat o ligă a muncitorilor ce poartă numele fostului lider al minerilor din Valea Jiului. Conferinţa omagială, dedicată mineriadelor din 1999 de la Costeşti-Vâlcea, s-a desfăşurat la un hotel din municipiu. Aici, participanţii şi-au amintit de unde au plecat evenimentele şi cum s-au finalizat cu Pacea de la Cozia. La 4 ianuarie 1999, ortacii din Valea Jiului i-au cerut lui Cozma declanşarea grevei pe fondul nemulţumirii pierderii locurilor de muncă. Guvernul Radu Vasile anunţase închiderea a două unităţi miniere de subteran. Refuzul autorităţilor la un dialog în Valea Jiului a determinat grupul de zeci de mii de ortaci să decidă plecarea la Bucureşti. Pe jos sau în autobuze, minerii au plecat spre capitală, autorităţile refuzând şi cel de-al doilea dialog propus pentru a avea loc la Târgu-Jiu. Pe parcursul traseului, până la Costeşti, protestatarii au avut două momente de "ciocniri" cu forţele de ordine. După ce şi-au amintit ce s-a întâmplat în urmă cu un deceniu, participanţii, în frunte cu Miron Cozma, au pornit spre Vâlcea. Au ţinut neapărat să refacă traseul marşului minerilor şi s-au deplasat la Costeşti şi la Cozia.
Remember!
Fostul lider din Valea Jiului, Miron Cozma, a declarat că această deplasare nu este altceva decât un