Activul net unitar al singurului fond de investitii inchis listat la Bursa de Valori Bucuresti, STK Emergent, a scazut cu 14,7%, de la lansarea sa din aprilie 2006. Acest lucru este explicat in principal prin deprecierea actiunilor aflate in portofoliu, dar si a scaderii cererii pe piata imobiliara.
Potrivit unui comunicat al STK Financial, la finalul anului structura activului net al fondului era de numerar - 4,8%, actiuni necotate – 60,4%, actiuni tranzactionate – 35,1%. Fara datoriile de 153.000 lei, activul net al fondului la 31.12.2008 a fost de 65 milioane lei (circa 15,2 milioane euro).
Cele mai importante plasamente din cadrul actiunilor cotate sunt in titlurile Transelectrica (TEL), de 2,5%, cele ale societatilor de investitii financiare (SIF), de 49,1%, BRD, de 14,7%, Santier Naval Orsova (SNO) - 3,7%, Bermas (BRM) – 2,6%, Constructii Bihor (COBJ) – 14,9%, Feroneria Arad (FERO) – 3%.
“Dupa structura, portofoliul are un caracter usor speculativ, mergand aparent mai putin pe investitiile pe termen lung, insa decizia apartine administratorului”, ne-a explicat Marcel Murgoci, director operatiuni la Estinvest. El considera ca portofoliul este destul de diversificat si cu societati listate pe piata Rasdaq, care ar avea potential.
Andreea Gheorghe, sef departament de analiza la Intercapital Invest, afirma ca fiecare fond are o anumita strategie de investitie, fie ca plaseaza capital preponderent intr-un anumit sector de activitate, fie in mai mult sectoare pe care administratorii acestuia le considera oportune.
"In contextul actual, valoarea de piata a companiilor a scazut, iar doar faptul ca un fond a investit in actiuni necotate nu reprezinta neaparat un atu pentru investitorii sai", subliniaza analista Intercapital.
Murgoci este de parere ca proportia in portofoliu a actiunilor necotate este mare. “Acest procentaj al activulu