Principalul argument pentru investitiile straine in Romania au fost costurile scazute cu salariile comparativ cu alte tari din Europa de Vest.
Inca de anul trecut au inceput sa apara primele semnale care indicau cresteri salariale pe piata locala, in special la nivel de management. Pe de alta parte, pe masura ce mai multe tari au fost lovite de recesiune, o mare parte din executivii romani au inceput sa revina in tara, pentru ca aici pot gasi un loc de munca, iar salariile nu sunt cu mult diferite fata de restul Europei.
Un studiu realizat de compania de consultanta si audit Ernst & Young in prima jumatate a lui 2008 arata ca tara noastra se afla in topul preferintelor investitorilor straini. La nivelul intregii Europe, Romania se plasa pe locul al cincilea in clasamentul destinatiilor pentru investitii, 10% din principalele companii straine chestionate de E&Y anuntand ca ne iau in considerare pentru extinderea activitatii.
Specialistii sunt insa din ce in ce mai reticenti in ceea ce priveste posibilitatea intrarii unor noi jucatori straini pe piata locala, avand in vedere si faptul ca unii dintre acestia refuza sa mai investeasca in tara din cauza pretentiilor salariale prea mari ale angajatilor.
"Investitorii straini isi doresc sa gaseasca oameni foarte buni, care sa accepte salarii mai mici si din acest motiv alegeau Romania. Multi dintre investitori se razgandesc sa mai investeasca cand vad ce pretentii salariale au angajatii de aici si nu mai este vorba numai de englezi, chiar si polonezii au dificultati in acest sens", explica Irina Vasile, managing director la compania de executive search Antal International Network.
Pe de alta parte, tara noastra incepe sa fie o destinatie din ce in ce mai interesanta pentru angajatii din Vest afectati de criza economica, care se bucura ca pot gasi aici locuri de munca platite aproape la f