Deprecierea continuă a leului timp de cel puţin o lună va atrage după sine scumpirea în lanţ a produselor alimentare care sunt de import sau sunt fabricate din materie primă de peste graniţă. Producătorii şi comercianţii vor declanşa scumpirile abia atunci când se vor apropia de pragul de “profit zero”, după cum a declarat Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicale din Industria Alimentară (FSIA).
El a precizat că printre cei care produc şi cei care vând produse alimentare sunt puţini cei care ar urma să apeleze la măriri de preţ pentru că în această perioadă românii au mai puţini bani de cheltuit, ceea ce înseamnă vânzări mai mici la rafturi deci şi mai puţină treabă pentru producători.
„Sunt puţini producători care ar apela la creşterea preţurilor, deoarece în această perioadă puterea de cumpărare scade, iar aceştia pot ajunge la faliment dacă majorează preţurile acum. De aceea vor încerca să reziste până la pragul zero de profit“, a declarat Frumosu, citat de Mediafax.
România este dependentă de importurile de mâncare. Circa 70% din carnea pe care o cumpărăm este de import, procent care urcă până la 80% când vine vorba despre legume şi fructe, mai ales în această perioadă a anului. Laptele este şi el, în proporţie de 30%, de import, România importând anual o cantitate de 300.000 de litri de lapte, nu pentru că producţia internă nu ar fi suficientă, ci pentru că nu se ridică la parametrii de calitate impuşi de Uniunea Europeană. În ceea ce priveşte cât de mari vor fi scumpirile, inevitabile în cazul deprecierii continue a leului, părerile sunt împărţite.
Cele mai vehiculate cifre sunt 15%-20%, data aplicării lor depinzând de “forma” în care se va afla moneda naţională în perioada următoare. (V.R.)
Deprecierea continuă a leului timp de cel puţin o lună va atrage după sine scumpirea în lanţ a produselor alimentare care sunt