Comisia Europeana (CE) a redus semnificativ prognoza de crestere economica a Romaniei pentru 2009 si 2010, de la 4,7% la 1,75% si, respectiv, de la 5% la sub 2,5% Deficitul bugetar va ajunge la 7,5% din PIB, sustine prognoza CE, crestere care "reflecta cresterea nefundamentata a pensiilor si impactul reducerii contributiilor sociale".
Vezi aici prognoza CE (eng)
UPDATE Gheorghe Pogea, Ministrul finantelor, a transmis printr-un comunicat ca “estimarile Comisiei Europene pot fi justificate doar prin prisma exercitiului bugetar pentru anul 2008.
Dinamica cheltuielilor si politica fiscal-bugetara prociclica si expansionista a fostului Guvern au adus Romania la un deficit de 5,2% din PIB, intr-un an cu o crestere economica de 7,9%. In proiectia noastra bugetara, ne-am asumat decizia de a ajusta deficitul public si deficitul de cont curent pana la valori sustenabile", arata comunicatul Ministerului.
Pe ce se bazeaza prognoza
Reducerea este motivata de dificultatile de pe pietele de credit, de inrautatirea conditiilor de pe piata muncii si deteriorarea indicilor de incredere, se arata in prognoza economica a CE, publicata luni.
Autorii documentului sustin ca "Boom-ul cererii pe plan local - principalul motor de crestere economica al Romaniei in ultimii cinci ani -, va incetini semnificativ, din cauza reducerii puternice a dinamicii creditelor, slabirii indicatorilor de incredere si deteriorarii conditiilor pe piata muncii."
Zona investitiilor, spun oficialii, va avea cel mai mult de suferit: cresterea se va reduce de la 18 procente in anul 2008 la 1,5 pentru 2009, atat pentru constructii, cat si pentru echipamente.
Studiul precizeaza ca nu a luat in calcul modificarea bugetului pentru 2009, anuntata dar neaprobata inca de Executivul roman.
Sunt afectate schimburile comerciale mon