Legislaţie Reuniţi la Braşov, parlamentarii PDL şi-au stabilit strategia şi priorităţile legislative pentru noua sesiune parlamentară. Două dintre urgenţele legislative ale PDL vizează direct Parlamentul, mai exact regimul imunităţii şi pensiile aleşilor. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat că ar trebui ca procurorii să nu fie nevoiţi să ceară acordul pentru urmărirea penală a parlamentarilor: „Imunitatea trebuie să vizeze numai votul şi declaraţiile politice”.
Anastase a adăugat că este posibil ca revizuirea regimului imunităţii să vizeze modificarea Legii răspunderii ministeriale şi a Constituţiei. Ea a adăugat că, deocamdată, această discuţie se poartă în interiorul PSD. Vicepreşedintele PDL, Ioan Oltean, a adăugat că, indiferent de opţiunea PSD, PDL nu va renunţa la acest demers.
Constituţia: imunitate pentru vot şi opinii
Totuşi, Constituţia arată că regimul imunităţii parlamentarilor este deja restrâns la vot şi declaraţii politice. Când vorbeşte despre „imunitate parlamentară”, legea face referire la faptul că deputaţii şi senatorii nu pot fi traşi la răspundere pentru voturile sau opiniile politice manifestate în exercitarea mandatului.
Deputaţii şi senatorii pot fi trimişi în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau opiniile exprimate, dar nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără acordul Camerei din care fac parte. Articolul 73 din Constituţie mai spune că, în caz de infracţiune flagrantă, parlamentarii pot fi reţinuţi şi supuşi percheziţiei.
De la 1 februarie, PDL va încerca să aducă pe ordinea de zi a Parlamentului un proiect de lege privind eliminarea pensiilor parlamentarilor, după cum declară Roberta Anastase. Democrat-liberalii vor elabora o iniţiativă legislativă prin care se va menţine interzicerea cumulului salariu