Primul proiect de amploare care a fost sistat în Braşov este cel demarat de compania britanică de dezvoltare imobiliară European Future Group (EFG).
Aceasta a îngheţat investiţiile de 1,5 miliarde de euro din România şi a disponibilizat 90% dintre angajaţi.
Pentru Braşov, asta înseamnă oprirea unei investiţii de 240 de milioane de euro, pentru un proiect de peste 150.000 de metri pătraţi. Acesta cuprindea blocuri de locuinţe şi birouri, un parc de retail cu supermaketuri Carrefour şi Praktiker, amplasat pe terenul de 61.000 de metri pătraţi al fostei Întreprinderi de Unelte şi Scule (IUS) Braşov.
Decizia de blocare vine după ce fondul austriac de investiţii Immoeast a anunţat că nu mai susţine investiţiile de aproape 700 de milioane de euro în care era implicat. Fondul austriac se confruntă, de asemenea, cu probleme financiare generate de criza financiară şi a anunţat stoparea de investiţii de 2,4 miliarde de euro în România.
Alţi investitori din Braşov se arată, totuşi, optimişti. La finalul anului trecut, proprietarii Flavus Investiţii, societatea care a cumpărat fosta uzină Tractorul, au anunţat construirea unui cartier, Coressi, întins pe 150 de hectare, şi au subliniat că acest proiect nu va fi afectat de criza economică. Mai mult, reprezentanţii Tâmpa Resort, companie care a achiziţionat uzina Rulmentul, au anunţat construcţia unui complex imobiliar de lux. Şi compania maghiară TriGranit îşi va concentra eforturile financiare de anul acesta pentru realizarea Polus Center Braşov, un mall similar celor existente în Cluj şi Constanţa.