La finele celui de-al doilea mandat la Casa Albă, preşedintele SUA este frustrat de eşecurile sale, dar speră că publicul şi presa îi vor acorda şi aprecieri pozitive.
Până aproape de finele celui de-al doilea mandat al său, George W. Bush a fost un optimist învederat, care gândea că preşedinţia sa se va încheia cumva pozitiv, în pofida scăderii continue în popularitate. În septembrie, liderul de la Casa Albă se declara încrezător că veştile bune din Irak, unde suplimentarea trupelor ame ricane a contribuit la atenuarea violenţelor, vor fi reflectate în sondajele de opinie, relatează „Washington Times“. Dar de atunci şi până în prezent presa de peste Ocean s-a concentrat pe criza financiară şi pe recesiune, multă lume condamnându-l pe Bush pentru perioada economică grea prin care trece aproape întreaga planetă.
Eşecuri care au adus schimbarea
Confruntat cu aceste dezamăgiri, Bush a devenit contemplativ pe ultima sută de metri, o stare căreia i-a rezistat aproape opt ani. Preşedintele american încearcă acum să se umanizeze, încurajând pu blicul, presa şi istoricii, care au în ceput de ceva vreme să-i evalueze moştenirea, să-i recunoască mai multe merite în aprecierile lor.
În fine, Bush recunoaşte că foarte slaba performanţă în sondaje din perioada finalului de mandat îl deranjează. Admite că mulţi alegători l-au votat pe democratul Barack Obama în semn de protest faţă de „epoca Bush“. Mărturiseşte că este frustrat de marile eşecuri ale administraţiei sale, mai ales cel cu „armele de distrugere în masă“ din Irak, unul dintre principalele sale argumente pentru începerea războiului.
Omul dispus să ia decizii grele
Şeful actualei administraţii americane se mai simte dezamăgit pentru faptul că nu a reuşit să impună în Congres aprobarea planurilor sale de reformă a legislaţiei privind imigraţia ş