Creşterea deficitului în 2008 de la un nivel prognozat de 2,3% la 5,2% din PIB a sărăcit vistieria statului. Cheltuielile cu iz electoral făcute în ultimele luni din 2008 au lăsat o gaură imensă în vistieria statului, ceea ce a influenţat cursul de schimb să sară de 4 lei/euro. Reducerea încasărilor la buget, dar şi cheltuielile tot mai mari din ultimele două luni ale anului trecut au adus minusul statului la cote-record.
Deficitul bugetar, diferenţa dintre încasările şi cheltuielile bugetare, a ajuns în 2008 la 5,2% din PIB, echivalentul a 6,7 miliarde de euro, cel mai consistent din 1990 încoace. Astfel, s-a trecut de la o ţintă de 2,3% din PIB în 2008 la o prognoză a fostului ministru de Finanţe Varujan Vosganian de 3-4%, pe fondul scăderii încasărilor şi s-a ajuns la un rezultat de 5,2%.
„Până în septembrie ajunsesem la un deficit de 1,1% din PIB. Din păcate, în octombrie- decembrie, scăderea veniturilor a dus deficitul la un nivel de 3,6-3,8%, iar în ultimele zece zile ale anului acesta a mai crescut cu încă un punct procentual”, ne-a explicat fostul ministru al Finanţelor.
Cheltuieli cu iz electoral
Deşi în decembrie s-a înregistrat o scădere a veniturilor – primele semne ale crizei economice – ,inflamarea deficitului bugetar este pusă în special pe seama cheltuielilor mari din ultima parte a anului şi a politicii fiscale inadecvate.
„Principalele cauze sunt politica fiscală bazată pe cota unică, care nu aduce suficiente venituri la buget şi cheltuielile exagerate cu caracter electoral efectuate în ultimul trimestru”, ne-a spus Liviu Voinea, directorul general al Grupului de Economie Aplicată (GEA).
Noul ministru al Finanţelor, Gheorghe Pogea, a subliniat la finele săptămânii trecute că Guvernul Tăriceanu a cheltuit anul trecut 18 miliarde de euro numai pentru bunuri, servicii