Pretenţia părinţilor de a le impune copiilor să urmeze o anumită carieră li se poate întoarce împotrivă. Sursa: NorthFoto
Este bine sau nu ca părinţii să decidă ce carieră să urmeze copilul lor? Răspunsul clar al specialiştilor este „NU“. O astfel de pretenţie din partea părinţilor se poate întoarce împotriva lor şi se poate ajunge la situaţia în care copiii să le reproşeze toată viaţa alegerea care le-a fost impusă. Este însă foarte important ca tinerii să asculte ce au şi părinţii de spus în această privinţă, făcând tot posibilul să se comunice cât mai deschis pe acest subiect.
„Părinţii mei vor să mă fac medic cu orice preţ“
„Sunt student în anul trei la Academia de Poliţie şi părinţii mei nu au fost de acord la început. Eu cred că părinţii pot avea un cuvânt de spus în alegerea facultăţii, dar nu ne pot obliga să studiem ceva ce nu ne place pentru că vom avea o viaţă ratată“, crede Adrian L. din Vaslui.
Medicina este una dintre specialităţile care stârnesc multe dispute între generaţii. „Sunt în anul doi la Medicină, dar nu-mi place absolut deloc această facultate. Însă, părinţii mei vor să mă facă medic cu orice preţ“, se plânge Cătălin Constantinescu, din Cluj.
Specialiştii în carieră spun că nici jumătate dintre tineri nu ajung să profeseze în domeniul în care au studiat, situaţie cauzată într-o oarecare măsură şi de obişnuinţa părinţilor de a le impune moştenitorilor cariera de urmat în viaţă. „Decizia finală trebuie să le aparţină tinerilor“
„Este demonstrat că a ţine cont de natura şi de înclinaţiile interioare în alegerea meseriei reprezintă piatra de temelie a unei cariere de succes, iar performanţa nu se obţine prin neutralitate interioară faţă de ceea ce faci. Profesioniştii cu cariere de succes sunt în majoritatea lor covârşitoare „îndrăgostiţi“ de ceea ce fac, de profesia pe