Artur Kluczny, vicepresedintele Comisiei de Supraveghere Financiara din Polonia, institutia omoloaga a CNVM-ului din Romania, este de parere ca privatizarea rapida a companiilor detinute de stat ar putea fi una dintre masurile prin care guvernele locale pot ajuta pietele de capital lovite de criza internationala.
"Una dintre masurile anticriza la nivel local este privatizarea rapida a companiilor controlate de stat in ciuda preturilor mici care pot fi obtinute prin listare. O astfel de masura da profunzime pietei prin deschiderea de noi posbilitati de investitii si demonstreaza ca piata de capital are fundatii solide. O a doua masura prin care pot fi ajutate pietele de capital in contextul crizei, este ca organismele de supraveghere sa isi faca treaba mai bine decat de obicei", a declarat pentru ZF oficialul polonez.
Autoritatea de Supraveghere Financiara din Polonia functioneaza asemeni unui organism integrat de supraveghere a intregului sistem financiar, acoperind sectorul pietei de capital, asigurarile, bancile si fondurile de pensii. Artur Kluczny, 44 de ani, este vicepresedintele Comisiei incepand din 2007, fiind responsabil de supravegherea pietelor de capital.
Anterior a lucrat ca oficial al Guvernului in cadrul ministerului responsabil de privatizari.
In contextul crizei financiare, sistemele de supraveghere de pretutindeni au devenit tot mai stricte, acoperind sectoare pana nu demult aflate in afara ariei de supraveghere si reglementare precum agentiile de credit-rating sau produsele structurate. "Sunt convins ca turbulentele financiare au fost cauzate mai ales de lipsa de transparenta a produselor structurate, de faptul ca agentiilor de rating le-a fost acordata prea multa incredere si hazardul moral al conducerilor din cadrul institutiilor financiare decat de erori fundamentale in arhitectura sistemului de supraveghere financiara",