Ecaterina Andronescu promite că se va “bate” pentru bugetul învăţământului
Profesorii ameninţă că vor relua protestele dacă guvernul va aplica şi în învăţământ măsurile anticriză ce prevăd o creştere de doar 5 procente a salariilor din domeniul bugetar.
Cerând 6% din PIB pentru Educaţie şi aplicarea legii care prevede o majorare salarială de 33% în învăţământul preuniversitar şi 50% în cazul profesorilor universitari, sindicatele exclud faptul că executivul nu va aplica actul normativ promulgat în toamna anului trecut.
„Nici nu vreau să mă gândesc că legea nu va fi aplicată. Exclud din start această variantă. Legea trebuie aplicată, în rest nu vrem alte creşteri. Nu avem nevoie de încă 5%, suntem patrioţi şi înţelegem că e o perioadă dificilă. Vrem cele 33 de procente în cazul profesorilor din preuniversitar, preparatorilor, asistenţilor, lectorilor şi conferenţiarilor şi 50% pentru profesorii universitari.
Singura concesie pe care suntem dispuşi să o facem este ca majorarea în cazul profesorilor universitari să fie eşalonată, pe parcursul acestui an”, ne-a spus Răzvan Bobulescu, preşedintele Federaţiei „Alma Mater”.
Deşi au anunţat că aşteaptă să vadă forma finală a legii bugetului, sindicaliştii avertizează că un procent mai mic de 6% pentru Educaţie înseamnă încălcarea pactului semnat anul trecut de toate partidele parlamentare, spunând că iau în calcul greva generală.
De cealaltă parte, ministrul Ecaterina Andronescu a declarat, ieri, la finalul unei întâlniri cu federaţiile sindicale că va face tot posibilul să obţină 6% din PIB pentru învăţământ, buget care ar acoperi şi creşterile cerute de dascăli, singura obiecţie pe care şeful MECI le are fiind majorarea salarială cerută de profesorii universitari: „Vreau să mă bat pentru acest buget, pentru că realmente sistemul are nevoie de remotivare, iar salariile sunt prima l