Romania ar trebui sa incheie un acord cu Fondul Monetar International (FMI), ceea ce va ajuta la restabilirea increderii in economia romaneasca, a declarat, luni, Manfred Wimmer, directorul financiar al Erste Group, la conferinta “Central and Eastern Europe - end of the road or more roads to build?“ de la Viena. Acesta a spus ca mai multe state din regiune au incheiat acorduri cu FMI si crede ca si alte state se vor imprumuta la institutia internationala.
Manfred Wimmer a dat exemplul Ungariei care a luat un imprumt similar de la FMI, si care, in opinia directorului financiar Erste, se descurca bine in acest moment.
Oficialul Erste Group a precizat ca un acord cu FMI nu este dorit de politicieni deoarece, in cele mai multe cazuri, o astfel de intelegere presupune si initierea unor masuri de restructurare nepopulare.
"Guvernele trebuie sa-si schimbe aceasta perceptie ca un acord cu FMI ar atrage, in mod obligatoriu, masuri de natura sa afecteze populatia. Este nevoie de FMI pentru restabilirea increderii in economie", a spus Wimmer.
Acesta a mai spus ca, desi in 2008 deficitul bugetar a fost de aproximativ 5%, autoritatile nu trebuie sa urmareasca reducerea deficitul bugetar spre zero, ci sa investeasca in infrastructura si in energii alternative.
Afirmatiile oficialului Erste vin in contradictie cu declaratiile autoritatilor romane. Astfel, presedintele Traian Basescu declara vineri ca ultimul lucru pe care il va face Romania va fi sa se imprumute la FMI, deficitul de cont curent putand fi acoperit si printr-un fond european.
La randul sau, Gheorghe Pogea, ministrul Finantelor Publice, a declarat ca o decizie privind un eventual imprumut va fi luata "cand vom vedea care sunt deficitele si care sunt nevoile de finantare". El a precizat ca un eventual imprumut poate fi acordat de UE, Banca Mondiala sau F