Premierul ucrainean Iulia Timosenko a sosit ieri la Moscova pentru semnarea acordului de livrare a gazelor, intelegerea urmand – cel putin teoretic – sa puna capat celor trei saptamani de criza, care au lasat un numar important de state europene in frig. Intre timp, conflictul energetic ruso-ucrainean a generat primul efect diplomatic – Turcia a anuntat ca nu va mai sustine proiectul Nabucco daca negocierile sale cu UE continua sa fie blocate.
Biroul premierului de la Kiev, care a incheiat acordul de principiu duminica, in urma unor discutii directe cu omologul sau rus, Vladimir Putin, a anuntat ieri ca "tranzitul catre Europa va fi restabilit" imediat dupa semnarea documentelor intre reprezentantii Gazprom si Naftogaz.
Conform comunicatelor oficiale emise la Moscova si Kiev, acordul incheiat in noaptea de sambata spre duminica prevede ca Ucraina va cumpara gazul din Rusia la un pret calculat "pe baza formulei europene", la care Gazprom va opera o reducere de 20% pentru anul 2009, in schimbul mentinerii taxelor preferentiale de tranzit percepute de Kiev pentru gazul care traverseaza Ucraina catre alte state consumatoare.
Nivelul pretului "calculat pe baza formulei europene" ramanea insa si ieri un mister. Daca presa de la Moscova vorbea de o suma cuprinsa intre 360 si 400 de dolari per mia de metri cubi, ziarele si oficialii ucraineni considerau ca Kievul va plati intre 240 si 250 de dolari, fata de 179 de dolari in 2008. Singurele detalii clare erau legate de faptul ca contractul va elimina intermediarii si ca "formula europeana" va permite pretului stabilit sa fluctueze in functie de piata – o prevedere care avantajeaza Ucraina, date fiind previziunile privind scaderea pretului la gaz pe plan mondial, datorita caderii considerabile a pretului la petrol.
Incertitudinile legate de detaliile intelegerii ruso-ucrainene si nere