Pentru că şcolile nu respectă contractul colectiv de muncă ce le obligă să le plătească angajatelor indemnizaţia de naştere, proaspetele mamea jung la proces. Sursa: EvZ
În judeţul Timiş, pentru fiecare femeie care lucrează în învăţământ şi hotărăşte să devină mamă, statul e dat în judecată. Şi asta pentru că unităţile şcolare de acolo nu respectă contractul colectiv de muncă, prin care e stabilit clar că, în momentul în care nasc, învăţătoarele şi profesoarele trebuie să primească, de la locul de muncă, o indemnizaţie echivalentă cu un salariu mediu realizat în anul de dinaintea venirii pe lume a bebeluşului.
Este o singură plată pe care centrele bugetare trebuie să o facă, dar pentru care femeile trebuie să dea statul în judecată. Cadrele didactice afiliate Sindicatului „Spiru Haret“, cea mai puternică organizaţie sindicală din învăţământ din judeţ, au norocul să fie reprezentate gratuit în instanţă, pentru că, altfel, cheltuielile de judecată ajung cam la aceeaşi sumă pe care ar trebui s-o primească de la şcoală. Avantajul reprezentării prin sindicat este, spune Virgil Popescu, liderul de sindicat din Timiş, că procesele sunt câştigate, iar cheltuielile sunt plătite de stat.
Absurdul situaţiei constă însă în faptul că, deşi procesele mămicilor împotriva statului român au acelaşi rezultat, sindicatul trebuie să acţioneze în instanţă pentru fiecare caz în parte. Iar statul plăteşte cam de două ori aceeaşi sumă.
Revoltă pe blog
Marius Ionescu trece prin această situaţie alături de soţia sa, profesoară la un liceu din Timişoara. Deşi în contractul colectiv de muncă al femeii este scris că, la naştere, şcoala se angajează să-i plătească acel salariu mediu - care în cazul acesta ajunge la 1.100 de lei - profesoara a aflat că singura modalitate prin care îşi poate primi banii e să dea statul în judecată.