Sugerat sau pronuntat in clar, cuvantul dictatura, asociat cu Traian Basescu, rezuma atitudinea celor care astazi fac agenda publica. Seful statului a prezentat miercuri, 14 ianuarie, zece modificari la Constitutie ca fiind optiuni personale. Cui ii pasa? Ele au fost rastalmacite in fel si chip dupa simpla lor rostire publica, transformate intr-o inevitabila apocalipsa politica. Avem de-a face, s-a spus pana la exasperare, cu un plan diabolic. Fatal si letal, pasim hotarat spre dictatura. Pana sa ajungem in infern ar mai fi de convins un parlament si un popor sa voteze propria condamnare. Dar ne impiedicam in detalii? Va spun atotstiutorii patriei: se coace o dictatura! Ei, apostolii tiraniei parlamentare, acompaniati de ghicitorii presei dresate au dibuit germenii Raului in fiecare gest prezidential. De patru ani se ocupa cu asta: cu dictaturologia.
Nota: subiectul principal trebuia sa fie Raportul Comisiei prezidentiale de analiza a regimului politic si constitutional din Romania. Incredibil, nu? Despre Raportul Stanomir s-a vorbit, pe nedrept, ingrozitor de putin, desi el trebuia sa fie vedeta. Cu tot cinismul: explicatiile, mai incolo.
Inapoi la dictatura. Cine moare, asadar, de grija ei? Tot presa, care, in timpul conflictelor Tariceanu-Basescu sau Nastase-Iliescu, identifica sursa conflictelor, in mod corect, in Constitutie. Aceeasi presa, sa ne amintim, cerea dupa fiecare noua criza politica, pe tonuri imperative, corectia textului fundamental, limpezirea apelor. Astazi, presa dirijata il acuza pe Traian Basescu ca si-a comandat o Constitutie de uz personal, ca vrea mai multa putere. Cateva exemple din titlurile aparute a doua zi, 15 ianuarie: Republica Traiana este titlul care a sedus redactiile. Il dau Gandul, Cotidianul si Ziua din 15 ianuarie in articole si comentarii. O noua Constitutie pentru Basescu? (EVZ, 15 ianuarie), Constitutia lui Ba