Joseph Biden, viitorul vicepreşedinte, care va avea un cuvânt greu de spus în politica externă, este un expert în problemele din Balcani. Sursa: Agerpres
Schimbarea de putere de la Casa Albă nu va pune România în situaţia de a-şi regândi liniile de politică externă. Victoria democraţilor în alegeri îi încurajează chiar pe politicienii de la Bucureşti să spere într-o relaţie la fel de bună cu Washingtonul prin cooptarea lui Joseph Biden în echipa lui Barack Obama.
Viitorul vicepreşedinte american care ar urma să preia politica externă a Casei Albe este considerat un expert în situaţia din Balcani, fiind autorul rezoluţiei de declanşare a războiului din fosta Iugoslavie.
Tranşant, riguros, un partener cert al României, spun despre Biden politicienii români care l-au cunoscut.
Biden, personaj-cheie
Cu Obama având ca prioritate restabilirea încrederii în economia americană, aşteptările în politica externă a Statelor Unite se leagă de Biden. Veteran al politicii americane, cu 36 de ani în Camera Superioară a Congresului, unde a fost mult timp şeful Comisiei de afaceri externe, viitorul vicepreşedinte „e cunoscut ca un personaj-cheie când vine vorba despre relaţii internaţionale pe zona României şi a Balcanilor“, spune vicepreşedintele PSD, Cristian Diaconescu, care l-a întâlnit prima dată în ’91-’92, când se discuta la Viena situaţia Iugoslaviei.
Rocada de la Washington, estimează Diaconescu, nu va pune însă problema „niciunei schimbări fundamentale de strategie faţă de România: de la Kosovo la cumpărarea de avioane“.
Dosarul „Kosovo“, singura divergenţă
Singurul „punct de divergenţă consistent“ care ar putea apărea, crede fostul consilier prezidenţial Zoe Petre, ar fi independenţa Kosovo, susţinută de Washington, dar respinsă la Bucureşti.
Fostul preşedint