Lumea modei va păşi cât de curând în era nanotehnologiei, având în vedere noile materiale ingenioase experimentate de oamenii de ştiinţă, care ar putea stârni invidia oricărui mare creator de veşminte. Ideea unor cercetători elveţieni a fost iniţial una destul de simplă: identificarea unei ţesături care să respingă orice picătură de apă, mai pe scurt – găsirea impermeabilului absolut. Cu ajutorul a milioane de filamente de silicon, care au învelit fibrele de poliester dintr-un material textil, oamenii de ştiinţă au reuşit să creeze prima ţesătură hidrofugă în totalitate. Dacă un impermeabil obişnuit ar fi lăsat două luni să stea în apă, acesta s-ar uda până la urmă. Nu este însă şi cazul noului material ce respinge apa cu ajutorul filamentelor de silicon şi o „stochează” sub forma unei bile, potrivit „New Scientist. com”.
Inspirată din lumea necuvântătoarelor
Pentru a demonstra capacitatea ţesăturii de a face faţă picăturilor de apă, cercetătorii explică că, odată materialul înclinat la două grade din poziţia orizontală, vom putea observa cum acesta lăsa să cadă sute de „bile” de apă ca nişte mărgele. Nici măcar un jet de apă nu va reuşi să penetreze structura de filamente de silicon a materialului şi va ricoşa, explică oamenii de ştiinţă. În fond, explică ei, noua ţesătură impermeabilă nu este chiar atât de complicată şi „fură” din experienţa animalelor. Între filamentele de silicon care protejează materialul propriu-zis (în cazul nostru poliesterul, cu toate că cercetătorii intenţionează să-l înlocuiască cu lână, vâscoză şi bumbac) se formează un strat de aer, care de asemenea ajută la respingerea fluidelor.
Acelaşi „mecanism” poate fi regăsit la frunzele de Lotus şi la diferite insecte care pot să respire sub apă cu ajutorul unor asemenea „tuburi” de aer. Cert este faptul că ţesătura ţine apa „ca un fachir pe ace”, declară cercetătorul Stefan S