Au trecut mai bine de cinci ani de cand cercetatorii de la NASA au anuntat prezenta metanului in atmosfera martiana. In ultimii ani studiile zonelor bogate in metan au continuat iar rezultatele acestor cercetari au fost recent prezentate intr-un articol publicat in revista Science.
Autorii articolului, cercetatori la Centrul Spatial Goddard al NASA, arata ca pe planeta
vecina exista trei regiuni bogate in metan. Iar identificarea acestor trei regiuni ar ajuta astfel pe cercetatori sa delimiteze mai clar perimetrele in care isi vor continua studiile. Emisiile de gaz sunt destul de active – una dintre ele, studiata atent de catre cercetatorii de la NASA, a emis in atmosfera martiana 19,000 tone de metan.
Studierea surselor de metan este deosebit de importanta deoarece molecula de metan este foarte putin rezistenta in atmosfera. Metanul (un atom de carbon legat de alti patru atomi de hidrogen; cea mai simpla hidrocarbura) se descompune in timp scurt sub actiunea razelor solare. Din acest motiv, prezenta metanului in cele trei zone de pe Marte arata ca in acele locuri au loc in prezent emisii ale acestui gaz.
Care sunt insa sursele posibile ale metanului? Metanul poate rezulta din doua procese majore:
din descompunerea materiei organice (origine microbiana),ca rezultat al unor procese geologice.
In ceea ce priveste metanul rezultat in urma unor procese geologice - geochimice, emisiile de gaz pot proveni din doua tipuri de reactii:
in urma unor procese vulcanice active (ceea ce ar presupune ca planeta Marte ar fi inca “vie” din punct de vedere geologic)in urma reactiei dintre apa si rocile bogate in anumite minerale (olivina, piroxeni), care pe Pamant sunt caracteristice partilor foarte adanci ale Scoartei terestre. Metanul este unul dintre rezultatele reactiei care se produce intre aceste roci si apa la temp