Cercetatorii americani au reusit sa creeze cele mai mici maini robotice, numite si micro-gheare, care ar putea fi folosite in activitatile de laborator care lucreaza cu microcipuri sau cu obiecte minuscule.
Dupa studii si experimente indelungate, care uneori au fost aproape la limita SF-ului, specialistii in biochimie moleculara de la Universitatea din Maryland au realizat un proiect revolutionar pentru viitorul nanotehnologiei - anunta in editia de luni publicatia oficiala a Asociatiei Americane de Chimie. Concret, micro-ghearele metalice - care au o dimensiune de doar 1,3 centimetri - vor fi capabile sa ridice si sa mute cu precizie matematica orice tip de micro-obiect si vor fi utilizate chiar si in directionarea sistemelor micro-fluide.
David Gracias, seful echipei de experti, a explicat ca aceste dispozitive de dimensiuni microscopice vor avea un impact deosebit mai ales in manipularea aparaturii utilizate in microbiologie, avand un inalt grad de fiabilitate si selectivitate. In plus, spre deosebire de alte tipuri de manute robotice create pana in prezent, micro-ghearele prezinta avantajul ca nu functioneaza pe baza de baterii sau diverse cabluri de alimentare la curentul electric.
Cercetatorii au descris acest proiect ca o palma minuscula, aproape cat bobul de grau si care are sase degete construite din nichel suflat cu aur si care contin anumiti compusi chimici care fac posibile operatiunile de deschidere si inchidere. Conform studiilor de laborator, oamenii de stiinta au demonstrat ca, doar cu ajutorul unui magnet, aceste micro-gheare pot apuca si aseza intr-un anumit loc situat la o distanta oarecare diferite obiecte microscopice - de la microcipuri, particule fine, cristale sau fire de par.
Concluzia specialistilor? Noile entitati nanometrice, micro-ghearele, reprezinta un pas inainte extrem de important pentr