Apele menajere din Craiova se varsă în formă brută în Jiu, transformat într-un soi de hazna a oraşului. Autorităţile locale nu pot mişca un deget până la finalizarea contractului pentru construirea staţiei de epurare de la Făcăi, al cărui termen a fost prelungit cu trei ani.
În Craiova nu există nici o staţie de epurare funcţională în sistemul de canalizare. Dacă poluatorii industriali sunt obligaţi prin lege să cureţe apele pe care le deversează în măruntaiele oraşului, reziduurile menajere se varsă direct în râul Jiu, fără oprelişti. Ca şi când nu ar fi fost de ajuns, Primăria Craiova s-a încurcat să realizeze printr-un program european o staţie de epurare nouă, de capacitate mare, pe amplasamentul vechilor instalaţii de la Făcăi, construite acum aproape 20 de ani. Printr-un program ISPA, Bănia beneficiază de 75% din costul investiţiei, din fonduri europene. Patru ani, din 2001 până în 2005, a durat pregătirea şi avizarea studiilor şi proiectelor. Primul contract a fost semnat în 2005, cu Termomeccanica Ecologia, din Italia, pentru 23 de milioane de euro, însă primăria a aşteptat încă trei ani o mişcare pe şantier. Contractul a fost reziliat, iar acum este în derulare al doilea contract, semnat în 2008 cu Sistem Yapi din Turcia şi EMIT, tot din Italia, şi cu alt termen de finalizare: august 2010.
Reprezentantul beneficiarului staţiei de epurare, Compania de Apă „Oltenia“ SA, spune că turcii în echipă cu italienii ar fi recuperat mult din întârzierea pe care au lăsat-o moştenire cei de la Termomeccanica. „Sigur că din start noul contract a avut un handicap, însă noi considerăm că până în august 2010 staţia va fi gata. Până la sfârşitul acestui an estimăm că vor fi recuperate întârzierile. De la semnarea noului contract se lucrează altfel, constructorii se implică“, a spus Florin Diaconu, răspunzător din partea Companiei de Apă „Oltenia“ SA.
@