Pădurile Ceahlăului sunt la cheremul unor şmecheri care sfidează autorităţile naţionale şi europene. Constantin Şchiopu, primarul de Ceahlău, este politician de seamă, şi din scaunul în care s-a cocoţat şi-a permis să dea 30 de hectare din pădurea comunală, pretextând o masivă investiţie într-o conductă cu gaz, fapt pentru care s-a ales cu alt dosar la parchet. Tot degeaba!
Cu aproape şase ani în urmă a luat fiinţă în judeţul Neamţ firma Sapien SRL. Obiectul de activitate declarat era salubritatea, depoluarea şi alte activităţi similiare. Nimic neobişnuit până aici. Sediul firmei a fost stabilit în Primăria Ceahlău şi asta deoarece Consiliul Local al acestei comune avea aproape 99% din acţiuni, restul fiind împărţit între instituţiile similiare din comunele învecinate: Grinţieş, Vânători-Neamţ, Hangu, Poiana Teiului şi Pipirig, localităţi de pe teritoriul cărora pădurea dispare constant într-un ritm alarmant. În 2005, cifra de afaceri a Sapien scăzuse de aproape trei ori, aşa că primarul Costică Şchiopu s-a gândit s-o pună de-o afacere. Printr-o hotărâre a Consiliului Local din 22 aprilie 2005, o pădure, Boiştea Rotundă, de aproape 33 de hectare a fost trecută din domeniul public în domeniul privat al comunei Ceahlău. O săptămână mai târziu, apare o altă hotărâre a aceluiaşi consiliu prin care s-a aprobat garantarea unui împrumut de 130.000 de dolari, necesar pentru o investiţie, exact cu suprafaţa de pădure care era deja administrată de Sapien SRL. Comisia de avizare a împrumutului s-a întrunit sâmbăta, într-o zi nelucrătoare.
INGINERIE FINANCIARĂ
De aici începe să se ţeasă o pânză de păianjen. Iniţiatorul ambelor hotărâri de consiliu a fost primarul Şchiopu. El a motivat că primăriei îi trebuie bani pentru a investi într-o conductă de gaz care va traversa muntele şi va aduce numai beneficii locuitorilor din zonă, alimentarea cu