La patru ani dupa ce Ucraina a "imbratisat" Occidentul odata cu alegerea presedintelui Viktor Iuscenko in urma Revolutiei Portocalii, economia fostei republici sovietice este in prag de colaps, iar investitorii se asteapta ca tara sa intre in incapacitate de plata.
In pofida ajutorului de 16,5 miliarde de dolari (12,4 mld. euro) venit din partea Fondului Monetar International, finantele Ucrainei se deterioreaza continuu, pe fondul conflictului cu Rusia cu privire la preturile gazelor naturale si al scaderii pretului otelului, cel mai important produs de export al tarii, scrie Bloomberg.
Randamentele obligatiunilor guvernamentale si corporatiste in valoare de 105 miliarde de dolari ale Ucrainei sunt cele mai ridicate din randul tarilor cu obligatiuni exprimate in dolari, cu exceptia Ecuadorului, care a intrat in default in luna decembrie. Moneda locala, grivna, s-a depreciat cu 40% in ultimele 12 luni in raport cu dolarul. Indicele de referinta al bursei de actiuni a tarii a pierdut 85%, cea mai dramatica scadere din lume dupa cea consemnata de Islanda, conform datelor Bloomberg.
"Piata ne indica o probabilitate ridicata de intrare in incapacitate de plata", a declarat Tom Fallon din cadrul La Francaise des Placements din Paris, care a renuntat la investitiile pe piata ucraineana cu 6 luni in urma. "Este un avantaj faptul ca tara se angajeaza sa ia masuri pe care FMI-ul este pregatit sa le sustina, insa acest lucru nu garanteaza ca tara nu va intra in default."
Diferenta de randamente dintre obligatiunile Ucrainei si titlurile de trezorerie americane s-a triplat in ultimele patru luni pana la 25%. Obligatiunile tarii au un randament cu 9,5% peste cel al obligatiunilor vandute de Argentina, care a intrat in incapacitate de plata in 2001 si nu a compensat inca toti detinatorii, conform datelor JPMorgan Chase.
Ucraina este serios afec