Ministrul finantelor publice Gheorghe Pogea urmeaza sa decida maine care dintre cele 174 de masuri anticriza propuse de autoritati, patronate si sindicate vor fi incluse in bugetul pe 2009.
"Ministrul finantelor a spus ca isi doreste sa cuprinda in buget circa 80% din toate propunerile anticriza, cu conditia sa existe suficienti bani disponibili pentru acest lucru", a declarat ieri Petru Dandea, vicepresedintele Cartel Alfa.
Cele trei comisii de lucru formate din reprezentanti ai autoritatilor si ai sindicatelor si patronatelor au elaborat o serie de masuri anticriza care sunt centralizate intr-un document de 36 de pagini intitulat "Platforma comuna de masuri de criza".
Grupurile functioneaza la Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, Ministerul Economiei si Ministerul Finantelor Publice.
Grupurile de criza doresc ca guvernul sa dea imediat o ordonanta de urgenta prin care profitul reinvestit sa nu mai fie impozitat. In prezent, profitul reinvestit este impozitat cu 16%.
In opinia grupurilor de criza, o alta masura care ar trebui implementata imediat de guvern si care ar trebui inclusa in bugetul pe 2009 este alocarea de fonduri pentru promovarea exporturilor la un nivel similar celor alocate anul trecut, respectiv 100 de milioane de euro.
Promovarea exporturilor ar putea duce la deblocarea pietei auto, grav afectata de criza financiara globala.
Automobile Dacia, unul dintre cei mai mari angajatori la nivel national, a fost nevoit sa opreasca in repetate randuri productia de autovehicule din cauza scaderii cererii de masini pe pietele de export.
Printre alta masuri importante incluse in documentul elaborat de grupurile de lucruri se afla limitarea drastica a achizitiilor publice de bunuri, garantarea de catre stat a imprumuturilor interbancare si suspendarea privatizarii agentilor economici cu capital integral sau