Dupa ce in anul 2007 piata imobiliara rezidentiala a fost caracterizata de un trend strict crescator atat pe segmentul apartamentelor noi cat si pe segmentul apartamentelor vechi, anul 2008 a adus o realitate total diferita, potrivit reprezentantilor Colliers International. Desi primele probleme pe pietele rezidentiale din lume au inceput sa apara inca din 2007, piata locala era relaxata. Abia finalul lui 2007 a adus primele semne care prevedeau viitorul pietei: care prevedeau viitorul pietei.
Dupa ce in anul 2007 piata imobiliara rezidentiala a fost caracterizata de un trend strict crescator atat pe segmentul apartamentelor noi cat si pe segmentul apartamentelor vechi, anul 2008 a adus o realitate total diferita, potrivit reprezentantilor Colliers International.
Desi primele probleme pe pietele rezidentiale din lume au inceput sa apara inca din 2007, piata locala era relaxata. Abia finalul lui 2007 a adus primele semne care prevedeau viitorul pietei: care prevedeau viitorul pietei.
Aproape imediat ce a inceput anul 2008 schimbarea din piata a fost remarcata. Am avut un prim trimestru spectaculos, cand am inregistrat prima scadere de “asking price” (preturi cerute de vanzatori) de la monitorizarea pietei prin intermediul BREI, adica din ianuarie 2005. Timp de 3 ani piata rezidentiala se aflase in crestere sau stagnare, pana cand, in februarie 2008 a consemnat prima scadere cu 50 de unitati, adica aproximativ 3% fata de luna precedenta, dupa ce in ianuarie BREI inregistra cea mai mare valoare de pana atunci, de 1.826 Euro/mp.
Luna urmatoare, martie, aduce o crestere spectaculoasa cu 111 Euro/mp a valorii BREI, aceasta ajungand la 1.887 Euro/mp si impreuna cu varful atins in luna aprilie - 1.888 Euro/mp se inregistreaza cele mai mari valori ale BREI din istoria indicelui. Varful evolutiei preturilor de pe piata rezidentiala s-a atins in lunil