In fata esecului masurilor succesive adoptate de Statele Unite si de Europa pentru revitalizarea pietei creditelor, guvernele ar putea recurge rapid la ultima optiune: nationalizarea, pur si simplu, a bancilor si a activelor toxice, relateaza AFP.
De la debutul crizei, bancile centrale au injectat sute de miliarde de dolari in sistemul bancar extinzand, totodata, lista activelor pe care le-au acceptat in contrapartida pentru fondurile imprumutate.
Dar, desi au recapitalizat bancile, nu au ajuns la rezultatul dorit - reluarea creditarii catre intreprinderi si gospodarii.
"Bancile continua sa detina stocuri importante de active toxice de care nu reusesc sa se debaraseze", astfel incat lipsa de incredere persista, explica Charles Wyplosz, profesor de economie la Institutul pentru inalte studii internationale de la Geneva.
In fata nevoii unei actiuni urgente pentru a evita un faliment bancar in lant, ideea nationalizarii bancilor castiga teren.
Britanicii de la Northern Rock sunt detinuti in proportie de 100% de stat, in timp ce participarea guvernului de la Londra in capitalul RBS va ajunge in curand la 70%. In Germania, Commerzbank a fost si ea partial nationalizata, la fel si grupul olandezo-belgian Fortis si banca franco-belgiana Dexia.
Si in alte zone ale Europei - Irlanda, Austria, Portugalia sau Letonia - au avut loc sau sunt in curs de a fi operate nationalizari de banci.
Peste ocean, guvernul federal ar putea cumpara gigantul Citigroup, ale carui actiuni sunt la cel mai scazut nivel sitoric.
Dar nationalizarea este o solutie "excesiva, care apartine unei alte epoci si care nu garanteaza buna guvernanta". In plus, este rau primita de piete, explica Jezabel Couppey-Soubeyran, de la universitatea Panthéon-Sorbonne.
"Ar costa miliarde" de euro sau de dolari, afirma Je