Companiile private sunt reticente la a accesa fonduri europene pentru resurse umane din cauza procedurii birocratice si extrem de greoaie.
"O companie care vrea sa acceseze fonduri europene pentru dezvoltarea resurselor umane trebuie sa cunoasca patru tipuri de legislatie: fonduri structurale, achizitii publice, ajutor de stat si management financiar european", spune Alina Chiriac, consultant in cadrul firmei de training Ascendis cu afaceri de 4 mil. euro in 2008, care a obtinut finantare de 2 mil. euro pe resurse umane pentru un proiect depus anul trecut.
Proiectul se va derula timp de doi ani - 2009 si 2010 - si are ca principal scop oferirea de traininguri angajatilor din microintreprinderi.
"Procesul este foarte birocratic si de aceea cred ca atragerea de fonduri europene pentru dezvoltarea resurselor umane este dificila pentru multe companii private", spune consultantul Ascendis.
Chiriac, care are experienta de 6 ani in fonduri PHARE, a venit in Ascendis in 2007, pentru a gestiona accesarea de bani europeni pentru HR.
Furnizorul de training a trebuit sa treaca printr-un proces de un an pana a primit primii banii europeni. Scrierea proiectului a inceput in ianuarie anul trecut, dupa ce s-a luat legatura cu reprezentantii Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR). "Am decis sa apelam la ACPR pentru ca cei de acolo cunosc foarte bine situatia IMM-urilor si prin urmare stiu atat care sunt nevoile antreprenorilor, cat si nevoile angajatilor din IMM-uri", mentioneaza Chiriac.
Proiectul, care a avut 25 de pagini, a fost gata la inceputul lunii februarie, dupa care a fost trimis catre autoritatea de management, institutie din Ministerul Muncii care gestioneaza cele peste 4,2 mld. euro pe care Romania le primeste de la UE pana in 2013 pentru dezvoltarea resurselor umane. Autoritatile au confirmat primirea proiectului in apri