Cel mai important eveniment al săptămânii trecute este decizia Băncii Centrale Europene de a reduce dobânda de referinţă până la nivelul de 2%, un minim care a mai fost întânit în perioada 2003-2005. Oficialii BCE au decis să reducă rata dobânzii după ce inflaţia a dat semne de domolire, iar recesiunea economică a zonei euro este mai mare decât se anticipase. În ciuda reducerii cu jumătate de punct procentual, dobânda BCE rămåne cea mai mare din grupul celor şapte
Cel mai important eveniment al săptămânii trecute este decizia Băncii Centrale Europene de a reduce dobânda de referinţă până la nivelul de 2%, un minim care a mai fost întânit în perioada 2003-2005. Oficialii BCE au decis să reducă rata dobânzii după ce inflaţia a dat semne de domolire, iar recesiunea economică a zonei euro este mai mare decât se anticipase.
În ciuda reducerii cu jumătate de punct procentual, dobânda BCE rămåne cea mai mare din grupul celor şapte state puternic industrializate (G7). Astfel, dobânda de referinţă din Canada şi din Anglia este, în prezent, de 1,5%, iar cele ale SUA, Japonia şi Elveţia sunt aproape de zero. Jean-Claude Trichet, preşedintele BCE, a anunţat că dobânda mai poate fi redusă, în cadrul şedinţei din luna martie, însă nu va coborî până la zero.
Pieţele bursiere au reacţionat pozitiv la decizia BCE. Majoritatea pieţelor importante au închis pe plus şedinţa de joi, iar raliul a continuat şi ultima şedinţă a săptămânii trecute. În mod normal, reducerea dobânzilor de referinţă este pozitivă pentru burse din două motive. Pe de o parte, randamentele reduse de la depozitele bancare îi împing pe investitori către piaţa de capital, iar, pe de altă parte, dobânda mai mică se traduce prin finanţare mai facilă pentru companii şi ajută la trecerea de criză. Problemele pieţelor dezvoltate, însă, nu pot fi rezolvate doar prin reducerea dobânzilor.
Criza nu