„Era Obama” a fost întâmpinată de liderii politici din lume, atât cu speranţă, dar şi cu o doză de scepticism. Cum era de aşteptat, majoritatea şefilor de stat şi de guvern au salutat învestirea democratului Barack Obama, cu toate că unii dintre ei au lăsat să se întrevadă lipsa de încredere faţă de capacitatea noului preşedinte de a face faţă provocărilor internaţionale şi interne. Liderii europeni au manifestat o atitudine optimistă faţă de noua administraţie cu care s-au declarat pregătiţi să coopereze.
Spre exemplu, premierul britanic, Gordon Brown, a salutat începutul unui „nou capitol în istoria americană, ca şi în istoria lumii”, în timp ce liderul de la Elysée, Nicolas Sarkozy, s-a declarat „hotărât să lucreze mână în mână” cu Obama, pentru a „înfrunta împreună provocările imense” din lume, informează AFP. „Să înfruntăm împreună provocările actuale: criza financiară, situaţia din Orientul Mijlociu şi din Afganistan”, acesta a fost şi mesajul şefului Guvernului italian, Silvio Berlusconi. La rândul său, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a făcut apel la Europa şi SUA să „îşi reunească eforturile pentru a se ocupa de marile provocări ale epocii noastre“ .
„O euforie excesivă“
Valul de simpatie cu care a fost învestit cel de-al 44-lea preşedinte american şi imensele aşteptări pe care unele state le au faţă de schimbarea de la Washington nu a fost însă împărtăşită de unii dintre membrii comunităţii internaţionale. Obama beneficiază de „o stare de graţie mondială”, dar nu are „o baghetă magică”, sublinia marţi şeful diplomaţiei franceze, Bernard Kouchner. Omologul său iranian, Manouchehr Mottaki, aşteaptă să vadă „acţiunile politice” ale noului preşedinte pentru a judeca intenţiile sale faţă de Iran. Şi mesajul Moscovei a fost unul de neîncredere, premierul rus Vladmir Putin declarându-se „profund convins că cele mai