Se pare ca bucata de ciocolata pe care o mananci dupa masa nu afecteaza numai modul in care arati. O echipa de cercetatori australieni a descoperit ca regimul alimentar are un efect de durata asupra genelor.
Celulele au memorie, inregistrand atunci cand primesc o "doza" mare de zahar. Efectul unui baton de ciocolata, spre exemplu, dureaza aproximativ doua saptamani, potrivit cercetatorilor de la Insititutul Baker pentru Diabet din Melbourne, arata The Herald Tribune.
"Un singur baton de ciocolata are efecte durabile, de aproximativ doua saptamani. Aceste schimbari se petrec dupa masa in sine, si pot duce la modificari ale raspunsului metabolic la dieta", a declarat profesorul Sam El-Osta.
Studiile cercetatorilor au vizat tesuturile aortei la oameni, dar si la soareci, cu aceleasi rezultate in ambele cazuri. Celulele au "tinut minte" ceea ce au primit ca hrana si au replicat efectele unui regim alimentar necorespunzator.
S-au descoperit si unele elemente legate de modul in care sunt transmise boli ca obezitatea si diabetul, care pot persista timp de generatii intr-o familie.
Problema, spune doctorul El-Osta, nu o constituie genele pe care le transmite un parinte ci informatiile continute de celule, care poarta "amintirea" unei diete necorespunzatoare.
"Oamenii nu au decat un singur genom, iar secventele de AND nu se schimba dupa ce au fost scrise, nu le putem controla", adauga profesorul, subliniind ca pentru a avea urmasi sanatosi trebuie sa avem grija ce mancam.
Se pare ca bucata de ciocolata pe care o mananci dupa masa nu afecteaza numai modul in care arati. O echipa de cercetatori australieni a descoperit ca regimul alimentar are un efect de durata asupra genelor.
Celulele au memorie, inregistrand atunci cand primesc o "doza" mare de zahar. Efectul unui baton de c