Deprecierea leului în faţa valutelor occidentale oferă unor companii autohtone ocazia să crească nejustificat preţul produselor sau al serviciilor. Afost o vreme în care scumpirea benzinei sau modificarea ratei de schimb a monedei naţionale era imediat folosită ca argument în favoarea majorării preţurilor sau al tarifelor. Nu de puţine ori, o creştere cu 10% a preţului la pompă sau o depreciere de 10% a cursului valutar s-a tradus printr-o scumpire cu exact aceleaşi procente a
Deprecierea leului în faţa valutelor occidentale oferă unor companii autohtone ocazia să crească nejustificat preţul produselor sau al serviciilor.
Afost o vreme în care scumpirea benzinei sau modificarea ratei de schimb a monedei naţionale era imediat folosită ca argument în favoarea majorării preţurilor sau al tarifelor. Nu de puţine ori, o creştere cu 10% a preţului la pompă sau o depreciere de 10% a cursului valutar s-a tradus printr-o scumpire cu exact aceleaşi procente a produselor şi serviciilor, contrar logicii matematice şi economice. După câţiva ani de pauză, recenta devalorizare galopantă a leului a reînviat această practică.
„Preţurile produselor din carne ar putea creşte, progresiv, cu 5% până la 18%, iar presiuni în acest sens au început deja să facă procesatorii care utilizează materie primă importată «la negru» şi care trebuie să o plătească pe termen foarte scurt", afirmă Sorin Minea, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii şi proprietarul grupului Angst. El spune că firmele care lucrează legal au un răgaz contractual de 30 până la 60 de zile pentru achitarea materiei prime aduse de peste hotare, „aşa că mai putem rezista o lună, o lună şi jumătate, deşi cu toţii suntem pe pierdere financiară în decembrie şi ianuarie".
Ceva mai reţinuţi, reprezentanţii industriei de lactate susţin că eventualele scumpiri ar putea ajunge la maximum 5%. „Vor fi şi compa