"Cred ca nu am mai vazut niciodata comunitatea internationala asteptand atat de mult de la un presedinte american", a sintetizat fostul secretar de stat american Madeleine Albright starea de spirit creata de investirea lui Barack Obama ca al 44-lea presedinte al SUA.
Asteptarile sunt pe masura provocarilor care stau in fata noului presedinte american, amintite si comentate in nenumarate analize: criza economica internationala, cele doua razboaie, din Irak si din Afganistan, in care sunt antrenate SUA si aliatii lor si care au repercusiuni asupra intregii regiuni, programul nuclear iranian si cel nord-coreean, conflictul israeliano-palestinian, care a capatat recent accente dramatice, agresivitatea Rusiei si ascensiunea Chinei.
Constatand valul de entuziasm popular si de speranta, seful guvernului spaniol, José Luis Rodriguez Zapatero, estimeaza ca "efectul Obama" ar putea contribui la scurtarea perioadei de recesiune globala daca echipa noului presedinte reuseste "sa genereze incredere", asa cum a facut F.D. Roosevelt in timpul Marii Crize economice din anii '30.
Mai moderata, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, i-a urat noului presedinte american "abilitate si noroc in repunerea in miscare a economiei americane intrucat, fiind cea mai mare economie din lume, aceasta este cheia depasirii crizei". "Sper ca viitoarea noastra cooperare va fi marcata de o ascultare reciproca, de decizii luate pe principiul ca o tara nu poate rezolva singura, ci doar impreuna cu altii, problemele lumii", a adaugat Angela Merkel. Ideea unei relatii mai echilibrate intre SUA si aliatii europeni a fost exprimata si de ministrul francez de Externe, Bernard Kouchner, care a subliniat ca "Franta si Europa vor cotinua sa isi joace rolul; de altfel, este ceea ce vom face in Gaza", unde "doua zile de armistitiu sunt un inceput mai bun decat am fi sperat".