Raluca Turcan, presedinte al Comisiei de cultura din Camera Deputatilor, a lansat la Intalnirea Media HotNews.ro de miercuri, 21 ianuarie, semnale in directia societatii civile si a publicului, referitor la modificarea legilor pe baza carora functioneaza televiziunea si radioul public. Actualul cadru legislativ este invechit si permite amestecul factorului politic, prin suprapunerea ciclurilor electorale cu desemnarea Consiliilor de Administratie (CA) ale celor doua institutii. In plus, el permite aparitia necontrolata a unor posturi de felul TVR 3 si TVR Info, care, in opinia „de telespectator” a Ralucai Turcan, sunt „inutile”.
Pe langa separarea mecanismelor de numire ale CA de ciclurile electorale, printre prevederile legale aflate in proiect se mai numara separarea functiei de presedinte al Consiliului de Administratie de cea de director general al institutiilor publice, introducerea unor criterii de competenta pentru accesul la CA, eliminarea conflictelor de interese si transparenta activitatii din televiziunea si radioul public.
In proiect ar putea fi inclusa si o taxa de solidaritate nationala, obligatorie pentru toti contribuabilii, spre deosebire de actualul abonament radio-TV, dar numai daca posturile publice isi vor indeplini misiunea, lucru despre care Raluca Turcan a spus ca nu se intampla acum.
Noul proiect de lege porneste de la legea aprobata de Camera Deputatilor si respinsa de Senat in legislatura trecuta. El urmeaza sa fie supus dezbaterii publice, inclusiv cu reprezentanti ai societatii civile.
In discutia cu cititorii HotNews.ro, initiatoarea noii legi a dat un raspuns care poate fi interpretat ca sceptic fata de votul Parlamentului, chiar daca majoritatea e formata de PDL, partidul din care face parte. Intrebata daca crede ca partidele vor accepta noua lege, Turcan a spus: „As vrea sa cred ca da. Cred