Şeful statului le-a prezentat în această dimineaţă ambasadorilor acreditaţi la Bucureşti, obiectivele României în materie de politică externă. Traian Băsescu a vorbit, la începutul întâlnirii, despre problemele cu care se confruntă comunitatea internaţională în această perioadă.
Pe un ton grav, preşedintele a precizat că" reocuparea imediată vine din direcţia financiară. Exsită riscul ca situaţia să se agraveze, iar pericolul este ca securitatea energetică să complice şi mai mult ecuaţia actuală".
Referitor la anul care tocmai s-a încheiat, Băsescu a afirmat că "2008 va fi reţinut ca un an al crizelor", în timp ce "anul 2009 trebuie să fie anul care va oferi confirmări aşteptate în multe direcţii".
"Pentru comunitatea internaţională, anul 2008 va fi reţinut ca un an al crizelor. Este vorba de criza alimentară, financiară, economică. Ne-am confruntat cu crize de securitate de securitate locale sau regionale prelungite, cum este cazul celei din Fâşia Gaza", consideră preşedintele. Preocuparea imediată vine din direcţia economicăSunt factori de tensiune care s-au acumulat şi s-au amplificatExistă riscul ca situaţia să se agraveze, iar pericolul este ca securitatea energetică să complice şi mai mult ecuaţia actuală Există motive de speranţă pentru depăşirea crizei internaţionale. Important este să avem o viziune ambiţioasă şi o voinţă politicăTrebuie să ne concentrăm pe depăşirea crizei economice Trebuie să avem în vedere asigurarea dezvoltării economice şi a creşterii durabileSituaţiile de criză pun la grea încercare întreg ansamblul sistemului internaţional
Mai mult, şeful statului a precizat că "trebuie să depăşim actuala stare" şi că "depinde de noi cum gestionăm situaţiile de criză şi cred că trebuie să avem în vedere patru deziderate":
1. gestionarea crizei economice astfel încât să asigurăm dezvoltare ş