De la producţia de electronice, la componente auto şi energie electrică. Diversificarea afacerii ajută Electromagnetica să treacă mai uşor peste perioada de criză, după un an în care acţiunile au scăzut indiferent de performanţele companiilor. «Trebuie să fii nebun să te mai iei după analiza fundamentală în perioadă de criză”, spunea un investitor de pe un forum bursier la începutul anului. Cel puţin parţial, avea dreptate. Este dificil să iei o decizie
De la producţia de electronice, la componente auto şi energie electrică. Diversificarea afacerii ajută Electromagnetica să treacă mai uşor peste perioada de criză, după un an în care acţiunile au scăzut indiferent de performanţele companiilor.
«Trebuie să fii nebun să te mai iei după analiza fundamentală în perioadă de criză”, spunea un investitor de pe un forum bursier la începutul anului. Cel puţin parţial, avea dreptate. Este dificil să iei o decizie cu risc scăzut pe baza rezultatelor financiare, în condiţiile în care evoluţia cotaţiilor de anul trecut a fost în contradicţie flagrantă cu indicatorii fundamentali ai companiilor.
Dar, în absenţa analizelor, atât fundamentale, cât şi tehnice, investiţia în acţiuni listate la bursă nu mai are nici un sens, fiind doar un joc de noroc. În cazul în care piaţa de capital este preferată biletelor de 6 din 49, evoluţia financiară a companiilor rămâne foarte importantă (cel puţin în cazul în care nu tranzacţionaţi exclusiv pe baza analizei tehnice în piaţa forex sau în cea a instrumentelor derivate).
Companiile de pe piaţa secundară Rasdaq au evoluat, anul trecut, aproape la fel ca societăţile de pe piaţa principală, adică negativ. Cele mai lichide zece acţiuni de pa Rasdaq au înregistrat o scădere medie de 68%, deprecierea variind între -10% (Argus Constanţa) şi -96% (Imotrust Arad). De fapt, doar trei companii au scăzut mai puţin decât media,