Toţi studenţii străini ale căror nume se leagă de scandalul „diplomelor false“ de la universităţile de medicină din ţară vor fi verificaţi de câte ori au intrat şi au ieşit din ţară în timpul studenţiei. Sursa: Arhiva EvZ
De controlarea tuturor intrărilor şi ieşirilor studenţilor, în perioada 2000-2007, înainte de aderarea la Uniunea Euro peană, se ocupă Ministerul Administraţiei şi Internelor. „Până când nu vom şti concret de câte ori au intrat şi au ieşit din ţară aceşti studenţi, nu putem să trimitem raportul mai departe organelor abilitate pentru a face ancheta. Este vorba totuşi de învăţământul medical, nu de unul făcut la fără frecvenţă. Studenţii au spus că plecau doar în weekend, cu avioane low cost. Până acum nu avem decât declaraţiile lor“, a specificat Gabriel Ispas, şeful Corpului de Control al MECI.
Rectorii cer grăbirea anchetelor
În ceea ce priveşte cadrele didactice incriminate, conform autonomiei universitare, fiecare instituţie în parte trebuie să-i pedepsească pe cei care se fac vinovaţi. „Noi am înaintat fiecărei instituţii raportul bazat pe documentele puse la dispoziţie tot de ei. Mai departe, ei trebuie să ia măsuri. Din câte ştiu, fostul decan Ifrim, de la Oradea, şi cu un prodecan au fost înlocuiţi“, mai spune Ispas.Rectorii universităţilor din ţară au cerut, la întâlnirea de sâmbătă, 17 ianuarie, de la Cluj, cu ministrul Ecaterina Andronescu, ca anchetele să fie grăbite pentru că, fără nominalizarea vinovaţilor, consecinţele se răsfrâng asupra instituţiilor de învăţământ medical unde lucrează cei incriminaţi.
În plus, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa“ din Iaşi, Vasile Astărăstoae, a cerut redeschiderea anchetei cu privire la desfăşurarea în condiţii suspecte a examenului de licenţă pentru 73 de studenţi italieni.
„Ancheta s-a încheiat cu nepunerea sub u