Dupa ce conflictul gazelor s-a incheiat, Rusia a ramas cu un singur avantaj (majorarea pretului pentru Ucraina) si cu mai multe dezavantaje. Si-a stricat imaginea de furnizor stabil, a suparat tarile din Europa de Est lasate in plina iarna fara caldura si a cheltuit peste un miliard de euro pentru stocarea gazului pe care nu l-a mai trimis in Europa. Azerbaidjan i-a aplicat Rusiei o prima lovitura saptamana trecuta, prin anuntarea interesului fata de admiterea in NATO. Acum, azerii isi manifestu
Dupa ce conflictul gazelor s-a incheiat, Rusia a ramas cu un singur avantaj (majorarea pretului pentru Ucraina) si cu mai multe dezavantaje. Si-a stricat imaginea de furnizor stabil, a suparat tarile din Europa de Est lasate in plina iarna fara caldura si a cheltuit peste un miliard de euro pentru stocarea gazului pe care nu l-a mai trimis in Europa. Azerbaidjan i-a aplicat Rusiei o prima lovitura saptamana trecuta, prin anuntarea interesului fata de admiterea in NATO. Acum, azerii isi manifestul interesul si pentru proiectul Nabucco.
Nabucco este conducta care ar lega Europa direct la sursa de gaz din Asia Centrala, ocolind Rusia. In prezent, Rusia trimite europenilor gaze atat din productia proprie, cat si ce achizitioneaza din Turkmenistan si Kazahstan, tari care nu pot trimite direct Europei din cauza lipsei de conducte. Astfel, o conducta care sa lege Azerbaidjan de Turkmenistan pe sub Marea Caspica, apoi prin Turcia sa faca legatura cu restul Europei, ar aduce chiar si la noi gaz mai ieftin decat cel rusesc. Detalii despre materializarea proiectului ar urma sa fie dezbatute in cadrul unui summit care se va desfasura la Budapesta intre 26-27 ianuarie. Prin comparatie cu pozitia ezitanta luata in octombrie, presedintele azer Ilham Aliyev este acum in favoarea proiectului, sigur, cu o conditie: tara sa sa poata sa vanda gaz pe piata europeana.