În fiecare toamnă aflăm că, în iarna următoare, întreţinerea la bloc se va dubla. Lăsînd la o parte faptul că "jurnaliştii" care exhibă acest cap de mort nu-şi pun niciodată problema ce procent dintre români trăiesc la bloc şi - pe cale de consecinţă - cum evoluează cheltuielile de întreţinere ale celor care se încălzesc cu lemne, gaze, centrală de clădire, centrală de apartament etc., calculul arată că, de la Revoluţie încoace, facturile de întreţinere ar fi trebuit să crească de 1.048.576 de ori.
Evident, Casandrele nu se obosesc să raporteze creşterile (cele reale) ale cheltuielilor de întreţinere la cifrele de inflaţie, la creşterea venitului mediu/minim, la cît plătesc pentru întreţinere bulgarii ori portughezii sau la orice altceva!
Scumpiri cu orice preţ
Deunăzi, un "reportaj" prefaţînd o dezbatere pe această apocaliptică temă pomenea, în treacăt, că scumpirile sînt diferenţiate în funcţie de oraş, dar încheia apoteotic anunţînd că, în februarie, locatarul unei garsoniere (de data asta situată indiferent unde pe teritoriul patriei!) va plăti nici mai mult, nici mai puţin decît 450 de lei. La debutul discuţiei din studiou însă, reprezentantul unei autorităţi (regret, n-am reţinut care) îşi manifesta stupoarea: nu creşte nimic faţă de anul trecut - spunea omul - pentru că n-am aprobat nici o creştere! Preţul (către populaţie) al gigacaloriei nu s-a schimbat de un an şi jumătate! Luat la telefon, Radu Opaina, care anunţase deja că facturile cresc cu 15%, a semi-dat înapoi, spunînd: da, dar diferenţa de preţ a gigacaloriei, subvenţionată pentru populaţie, nu e plătită indirect tot de aceasta!? Păi, mînca-ţi-aş, şi telefonul ăla în direct e plătit indirect tot de populaţie, dar despre ce vorbim aici: despre bugetul NATO sau despre ce scrie pe lista de la avizierul Asociaţiei de locatari!?
În mod stupefiant, după acest schimb de replici c