SONDAJ. Optimismul s-a prăbuşit încă de la debutul crizei economice.
Starea de spirit a românilor s-a deteriorat simţitor din primăvara anului trecut până în toamnă, iar nivelul de optimism s-a prăbuşit în exact aceeaşi perioadă, care a coincis cu debutul crizei economice în Europa, arată rezultatele sondajului Eurobarometru.
Pesimismul ar fi şi mai accentuat în prezent, când efectele crizei au început să se facă simţite, a apreciat ieri autorul raportului naţional, sociologul Dumitru Sandu. La acest declin ar contribui şi faptul că foarte multe dintre promisiunile electorale nu vor putea fi respectate, a adăugat şeful reprezentanţei Comisiei UE la Bucureşti, Nicolae Idu.
Concret, dacă, în primăvara lui 2008, 44% dintre români apreciau că, peste 12 luni, situaţia lor generală va fi mai bună, doar 29% dintre ei mai credeau acelaşi lucru în toamna anului trecut. Optimismul privind situaţia financiară personală a căzut şi el, dramatic, de la 40% la 28% în aceeaşi perioadă, iar încrederea în buna funcţionare a economiei din ţară a suferit, de asemenea, o depreciere cu cinci puncte procentuale.
Statisticile arată că România nu a fost un caz singular, Lituania şi Malta împărtăşind situaţia. Declinul optimismului mioritic a fost însă mai accentuat decât media la nivelul celor 27 de state UE.
Facturile lunare, o îngrijorare
Nivelul de optimism al românilor este strâns legat de felul în care aceştia percep situaţia în care se află ţara din punct de vedere economic sau instituţional.
Nu e nicio surpriză, prin urmare, că numărul celor care credeau că „ţara se îndreaptă într-o direcţie greşită“ aproape că s-a dublat, din primăvara până în toamna lui 2008, sărind de la 18% la 34%. „Acesta este un semn de accentuare a nemulţumirii românilor faţă de mersul instituţiilor şi faţă de schimbări