Guvernul a inghetat punctul de pensie la valoarea din decembrie, din cauza incertitudinii privind estimarea salariului mediu pe 2009, in functie de care se calculeaza punctul de pensie, desi pensionarii ar fi trebuit sa beneficieze de la 1 ianuarie de o majorare cu 9,5%.
Majorarea ulterioara a valorii punctului de pensie nu va avea caracter retroactiv. Acest demers al Guvernului a generat incurcaturi printre functionarii Casei Nationale de Pensii (CNPAS), iar astfel s-a ajuns la plata pensiilor cu o intarziere de cel putin doua zile.
Pensionarii cu venituri mici, care isi dramuiesc banii de la o zi la alta, se plang ca orice perioada de intarziere poate provoca, in lant, alte probleme.
Cum s-a ajuns in aceasta situatie? Potrivit Legii nr. 19, de la 1 ianuarie 2009 ponderea punctului de pensie se majoreaza la 45% din salariul mediu brut prognozat pentru 2009.
Pe baza unui salariu mediu brut estimat de Comisia Nationala de Prognoza (CNP) la 1.697 lei, Guvernul Tariceanu a emis o ordonanta de urgenta in care se preciza ca de la 1 ianuarie 2009 valoarea punctului de pensie va fi de 763,7 lei. Conform acestor reglementari, functionarii Casei Nationale de Pensii au inceput spre finalul lunii decembrie sa prelucreze datele pentru pensiile ce urmau a fi platite in ianuarie. Guvernul Boc a emis, la randul sau, pe 30 decembrie o ordonanta prin care s-a inghetat valoarea punctului de pensie la nivelul din decembrie, de 697,3 lei, motivand ca inca nu se stie cat va fi salariul mediu brut in 2009. Conform acestei ordonante, pensiile vor fi ajustate la 45% din salariul mediu brut doar incepand din luna imediat urmatoare publicarii in Monitorul Oficial a Legii bugetului pe 2009, iar masura nu are caracter retroactiv.
"Noi am anuntat deja ca pensiile care se platesc prin mandat postal vor fi intarziate cu doua zile. Din 16 ianuarie a