Fiţi atenţi la dozele indicate micuţilor, care trebuie să corespundă vârstei şi greutăţii, şi nu le mai daţi încă o linguriţă cu sirop dacă au scuipat-o pe prima. Sursa: Hepta
Mai mult de jumătate dintre părinţi le dau copiilor medicamente greşit, arată un studiu publicat în „Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine“ din SUA. O altă lucrare a cercetătorilor americani de la Universitatea Emory din Atlanta relevă că din 100 de persoane care au în grijă copii, inclusiv personal medical, doar 43% sunt capabile să le dea doza potrivită de medicamente. Greşelile sunt amplificate de faptul că micuţii ar trebui să primească medicamentele după vârstă şi greutate, dar şi de obişnuinţa de a folosi linguri sau linguriţe din bucătărie în locul celor speciale.
Sirop şi pulberi, în loc de tablete
Regulile de bază din pediatrie spun că nu este indicat ca micuţii să primească tablete atunci când sunt răciţi. „Există riscul ca aceştia să se înece cu ele. Folosiţi medicamente sub formă de pulbere, sirop ori soluţii care îi pot ajuta în astfel de cazuri“, recomandă pediatrul Alin Stănescu, de la Institutul de Ocrotire a Mamei şi Copilului „Alfred Rusescu“ din Capitală.
De bază în tratarea răcelilor sunt lichidele. De asemenea, este indicat să utilizaţi şi instrumente precum aspiratorul nazal ori umidificatorul.
Atenţie la OTC-urile cu aceeaşi substanţă activă
Dacă micuţul a răcit şi, în plus, tuşeşte, nu îl supradozaţi cu pastile.
În caz că îi daţi două tipuri de medicamente, nu dublaţi doza.
Asiguraţi-vă că nu-i daţi copilului două OTC-uri (produse care se dau fără prescripţie medicală) cu aceeaşi substanţă activă.
Descongestionantele nazale nu trebuie folosite două-trei zile la rând. La fel şi expectorantele. Ca acestea să-şi facă efectul, este esenţial să vă îngrijiţi c