Havârna, judeţul Botoşani. Satul fruntaş în mame eroine: 20. Iată povestea uneia dintre ele. La 59 de ani, Lucica Ciobanu este mamă a 11 copii: şase fete şi cinci băieţi.
Povestea începe la 23 de ani, când a devenit pentru prima oară mamă. De atunci a simţit că orice alt copil venit pe lume este o nouă binecuvântare de la Dumnezeu, aşa că nu s-a gândit niciodată la avort. Nici religia baptistă nu îi permitea, dar nici sufletul. Astăzi cel mai mare are 36 de ani, iar cel mai mic, 19. Nepoţi sunt şi ei 16. În afară de o singură fată care este stabilită în Italia, restul copiilor sunt în sat. Toţi rostuiţi la casele lor, printre gospodarii fruntaşi ai satului, cu case mari cu încălzire, băi şi condiţii ca la oraş.
Dar nu a fost întotdeauna aşa. Prin ’89 o puteam vedea pe Lucica cu căruţa plină de copilaşi, chinuindu-se cu burta la gură, la prăşit sau la tăiat de porumb. Toată viaţa a lucrat la CAP, iar salvarea materială a fost soţul, Costică. Acesta a lucrat la IAS, la sectorul zootehnic, unde banii erau ceva mai mulţi. Pentru că atunci când s-au dat brevete de mamă eroină ea era prea tânără (deşi avea 10 copii), nu a beneficiat, pentru că nu se încadra în limita de vârstă. Aşa că s-a descurcat cum a putut.
"Fetele m-au ajutat foarte mult la bucătărie şi la curăţenie. În serile de iarnă le-am învăţat să lucreze cu croşeta, andrelele şi chiar la războiul de ţesut. Băieţii l-au ajutat pe tatăl lor la creşterea animalelor", îşi aminteşte Lucica. Copiii au învăţat doar 10 clase în sat, nu au mers mai departe la licee, pentru că nu aveau bani cu ce să îi întreţină. Dar au trăit mereu în armonie şi astăzi se mândreşte cu fiecare dintre ei. Unul dintre băieţi a făcut şcoala profesională şi s-a specializat în construcţii. De la el au deprins meserie şi ceilalţi, astfel încât şi-au ridicat case şi le-au făcut fini