Piata spatiilor de birouri, care alaturi de cea logistica parea mai protejata de efectele crizei financiare, va suferi la randul ei o ajustare, in conditiile in care companiile sunt mult mai atente la costuri, iar cel de inchiriere este unul semnificativ, spune Horatiu Florescu, vicepresedinte al firmei de consultanta Colliers International si cel mai important broker de pe piata de birouri.
"Avand in vedere ca anul trecut a fost tranzactionata o suprafata record, in anul in curs apreciem ca volumul tranzactiilor va fi mult mai mic din cauza conditiilor actuale de pe piata locala si de pe pietele internationale", spune Florescu.
Un numar semnificativ de proiecte de birouri urmeaza a fi livrate anul acesta in Capitala, iar in conditiile in care companiile vor ezita sa se mai extinda, cererea va veni in special din partea grupurilor care vor sa-si consolideze activitatea intr-un singur sediu.
"Consider ca firmele multinationale care vor dori o suprafata mare nu vor putea suporta chiriile cerute de catre dezvoltatorii proiectelor din centru, urmand sa accepte o locatie periferica cu o chirie mai mica sau sa astepte 1-2 ani si sa semneze preinchirieri pentru a obtine o chirie mai mica pe metrul patrat", mai spune Florescu.
Potrivit celui mai recent studiu al firmei de consultanta imobiliara CB Richard Ellis, chiriile pentru spatiile de birouri de calitate din Bucuresti au scazut la un nivel de 21,5 euro/metrul patrat/luna in trimestrul patru al anului trecut, minus 2,27%.
Rata de neocupare a spatiilor de birouri din Bucuresti a fost la niveluri minime in ultimii ani, majoritatea contractelor fiind de preinchiriere, pe fondul extinderii bancilor, companiilor de IT sau farma, precum si al intrarii unor noi jucatori in economie.
Dintre cladirile care vor fi livrate in acest an o parte au deja un grad de ocupare satisfacator, de 70-80%, dar