SERIAL. Oleg Dombrovschi are 90 de ani şi o întreagă tinereţe petrecută pe front, în lagărele sovietice şi în infernalul sistem carceral românesc. Povestea sa, rămasă decenii la rând între pereţii unei case bucureştene, iese la iveală, poate ca un semn târziu al unei inutile dreptăţi istorice. Oleg închide minute în şir ochii, respirând adânc şi încercând să recupereze nume, locuri şi drame. Evz.ro vă oferă povestea excepţională a unui supravieţuitor, poveste în trei acte.
Românul basarabean născut aproape în acelaşi timp cu România Mare, în 1919, trăise deja, până la 25 de ani, toate grozăviile secolului trecut: naţionalismul fervent legionar, războiul, iadul frontului şi purgatoriul carceral sovietic. Şapte ani şi 32 de lagăre a pătimit Oleg Dombrovschi, din 1944 până în 1951, pentru o Românie care deja nu mai exista la “eliberarea” sa.
N-a regretat însă niciodată, după cum compromisul revenirii rapide în ţară pe tancurile celebrei divizii “Tudor Vladimirescu” i s-a părut inacceptabil. A rămas, alături de zeci de ofiţeri români, în buza Siberiei, să suporte bătaia şi mizeria. Iar regimul comunist l-a răsplătit la revenirea în ţară cu vârf şi îndesat: interogatorii în infamele beciuri ale Securităţii şi un “sejur” de şase ani, de la Jilava la Aiud.
Povestea lui Oleg strânge, în mic, traumele unui veac apocaliptic, în care omenirea s-a măcelarit pe sine cu sete metodică. Bătrânul de astăzi şi-a înţeles pe propria piele secolul. O odisee de coşmar, prin stepele ruseşti şi prin minţile torţionarilor, dar mai mult decât atât: o călătorie iniţiatică ce inventariază teroarea şi speranţa. Lui Oleg, doar ele două i-au rămas, mereu, aproape.
Vineri, pe evz.ro, primul episod – “Războiul”
Sâmbătă, serialul continuă – “Lagărul”
Duminica, ultima parte – „Coşmarul de acasă”