O dezbatere urmată de vernisajul expoziţiei de fotografie cu tema „Bisericile de lemn din judeţul Gorj - tezaur de arhitectură şi iconografie românească“ a avut loc ieri, de la ora 19.00, la Veneţia. Manifestarea, organizată de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică, face parte dintr-un proiect iniţiat de Mitropolia Olteniei prin intermediul Fundaţiei „Cuvântul care zideşte“, în colaborare cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Gorj şi Agenţia Fondului Cultural Naţional de pe lângă Ministerul Culturii şi Cultelor.
Proiectul are ca scop restaurarea, conservarea şi promovarea tezaurului inestimabil al valorilor de patrimoniu cultural eclezial, reprezentat de cele 116 biserici de lemn înregistrate în lista monumentelor istorice, dintre cele aproximativ 150 care supravieţuiesc peste veacuri, ca repere de credinţă creştin-ortodoxă, de arhitectură şi istorie românească. Semnificativ şi, în acelaşi timp, alarmant este faptul că la începutul secolului trecut erau înregistrate 263 astfel de valori patrimoniale.
În cadrul manifestării a fost vizionat şi un film documentar pe această temă, tradus în limba italiană special pentru eveniment, realizat de preot Marius Reşceanu şi Marian Vulcănescu.
Expoziţia a fost prezentată săptămâna trecută şi la Centrul Cultural „Via Alsazia“ din Padova, fiind vernisată pe 15 ianuarie, în cadrul unei ceremonii organizate cu sprijinul Asociaţiei socio-culturale române „Columna“ din Padova, al Primăriei Padova, Ligii românilor din Italia, Consiliului comunal al cartierului 3 şi al Parohiei ortodoxe române „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din Padova, precum şi al partenerilor din ţară: Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Gorj şi SC Multiconstruct din Craiova. Aceasta s-a bucurat de un real interes în rândul reprezentanţilor comunităţii române d