Enel a primit avizul pentru planul de urbanism zonal în vederea construcţiei temocentralei în Zona Liberă, dar are nevoie şi de avizele de mediu din partea Republicii Moldova şi Ucrainei. Acordul celor două state este necesar întrucât unitatea va fi situată în apropierea graniţelor cu cei doi vecini.
Termocentrala va fi construită la aproximativ cinci kilometri de graniţa cu Republica Moldova şi Ucraina şi, fiind o zonă transfrontalieră, vor fi necesare avize de mediu şi de la autorităţile din cele două ţări, a declarat astăzi directorul Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului Galaţi, Mihai Turcu. Conform mediafax, investiţia în noua unitate de producţie a energiei, de aproape un miliard de euro, va fi derulată de grupul italian Enel şi firma Global International 2000 din Bucureşti. Enel este prezent pe piaţa locală de distribuţie şi furnizare a electricităţii din 2005. "Dacă lucrurile ar decurge normal, undeva în trimestrul al treilea sau al patrulea ar trebui să înceapă lucrările de construcţie", a afirmat directorul Zonei Libere Galaţi, Agela Ivan. Aceasta a adăugat că termocentrala va avea două generatoare de 700-900 de megawatt fiecare, va funcţiona pe bază de cărbune şi va fi ridicată pe un teren de 38,6 hectare, concesionat de la Zona Liberă Galaţi.
Eleonora Marin, arhitectul-şef din Primăria Galaţi spune că în perioada următoare, cele două companii vor trebui să prezinte avizele pentru utilităţi şi cele de mediu, pentru a putea fi emisă şi autorizaţia de construcţie. Enel a câştigat, anul trecut, împreună cu grupul german E.ON, o licitaţie a companiei de stat Termoelectrica pentru construcţia, la Brăila, a unei unităţi de producţie a energiei similare. Potrivit estimărilor făcute în noiembrie 2007 de cei doi investitori, construcţia termocentralei va începe în 2009 şi dura aproximativ patru ani. Oficialii Enel au declarat, m