Reality show-urile, cele mai „păcătoase” dintre emisiuni
Postul pentru copii Cartoon Network, 673 de acte violente într-o săptămână
Gradul de violenţă din programele televiziunilor noastre a scăzut faţă de 2004, data realizării ultimului studiu. Totuşi, violenţa verbală continuă să fie foarte prezentă la posturile generaliste, în timp ce violenţa fizică apare frecvent în programele de desene animate, potrivit unui studiu prezentat ieri de CNA. Studiul „Măsurarea gradului de violenţă prezent în programele audiovizualului românesc” a fost realizat de o echipă de cercetători de la Centrul de Studii Media şi Noi Tehnologii de Comunicare. Proiectul a analizat 371 de ore de emisie, din săptămâna 13 - 19 octombrie 2008, a 13 canale: TVR1, Antena 1, Antena 3, Acasă, Pro TV, Realitatea TV, Prima TV, B1 TV, OTV, Kanal D, Cartoon Network, Jetix şi Minimax. „Studiul indică un uşor trend descrescător al violenţei, comparativ cu anul 2004, mai ales în cazul Televiziunii Publice, în raport cu posturile private”, a declarat Răsvan Popescu, preşedintele CNA.
Conform monitorizării, numărul actelor de violenţă întâlnite la canalele analizate variază între 7,1 şi 23,5 pe oră (exceptând publicitatea), de unde rezultă o medie de 14 acte de violenţă pe oră. Violenţa verbală conduce cu 46,7 procente, fiind urmată de violenţa fizică, economică, psihologică, socială şi sexuală.
Postul care a difuzat în cea mai mare proporţie violenţă verbală a fost Kanal D (94,1%), fiind urmat de B1 TV (71,2%). Pro TV (cu 19%) se află pe ultimul loc în topul actelor de violenţă verbală. Potrivit studiului, cele mai multe acte de violenţă apar în emisiunile de tip reality show (20,7%), divertisment (15,5%) şi dezbateri (8,3%).
Prima TV a difuzat în perioada monitorizată cele mai multe ştiri violente (12,6 ştiri în medie, la buletinul principal), adunând o medie a ştiri